Informacje dla Pacjentów

Dział żywienia w Szpitalu Miejskim im. Franciszka Raszei w Poznaniu

Prawidłowe odżywianie jest ważną częścią leczenia pacjentów i stanowi nierozerwalny aspekt terapeutyczny. W Szpitalu Miejskim im. F. Raszei w Poznaniu funkcjonuje kuchnia szpitalna, która serwuje pacjentom każdego dnia świeżo przygotowane posiłki, a ich dystrybucja i rozdział na oddziale odbywa się w systemie bemarowym. Obecnie kuchnia przygotowuje m.in dietę podstawową, dietę lekkostrawną, dietę wysokobiałkową itp. oraz jeśli są wskazania medyczne to także dietę bezglutenową i dietę bezlaktozową. Podczas przygotowania posiłków dla pacjentów trzeba również pamiętać o zaleceniach dietetycznych wspomagających leczenie szpitalne, które są opracowywane w oparciu o zalecenia Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej. Dział żywienia na stałe współpracuje z dietetykiem, który wraz z kierownikiem sprawuje nadzór nad prawidłowym przygotowaniem jadłospisu oraz wydawaniem posiłków na oddziale zgodnie z przypisaną dietą.

Kierownik Działu Żywienia
Arleta Nowicka

Dietetyk Kliniczny
mgr Mateusz Michalski