Informacje dla Pacjentów
Szpital bierze udział w pilotażowym projekcie „Dobry posiłek w szpitalu”
Jadłospis dla pacjentów 14-20.07.2025 r.
Dieta podstawowa:
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów:
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów
Dieta łatwostrawna:
Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu:
Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu
Jadłospis szczegółowy:
*Cukry proste to suma zawartości glukozy, galaktozy, fruktozy, sacharozy, laktozy i maltozy.
Dieta podstawowa:
Środa – 16.07.2025 (śniadanie: kawa zbożowa z mlekiem, chleb pszenno-żytni, masło, muffin jajeczny z szynką konserwową, dip ser-jogurt, pomidor, roszponka; obiad: zupa kalafiorowa z warzywami i ziemniakami, bitka schabowa duszona, sos pieczeniowy, kasza jęczmienna perłowa gotowana, buraczki gotowane z jabłkiem, natką i olejem, szpinak na parze; podwieczorek: jabłko)
Wtorek – 15.07.2025 (śniadanie: kawa zbożowa z mlekiem, bułka pszenna, chleb pszenno-żytni, masło, szynka drobiowa, ser mozzarella, rzodkiewki, sałata; obiad: zupa fasolowa z ziemniakami i warzywami, pierogi leniwe, mus truskawkowy; podwieczorek: kiwi)
Poniedziałek – 14.07.2025 (śniadanie: kawa zbożowa z mlekiem, chleb pszenno-żytni, masło, schab parzony, ser półtł. wędzony, papryka konserwowa; obiad: zupa koperkowa z warzywami i ryżem białym, pulpet z indyka gotowany, sos pietruszkowy, ziemniaki gotowane, surówka z marchewką, jabłkiem, natką i olejem, kalafior gotowany; podwieczorek: banan)
Piątek – 11.07.2025 (śniadanie: kawa zbożowa z mlekiem, chleb pszenno-żytni, masło, frittata z brokułem i papryką, kiełki rzodkiewki, keczup; obiad: zupa z botwinki i ziemniaków, dorsz na parze, sos grecki, ryż biały gotowany, fasolka szparagowa żółta gotowana; podwieczorek: banan)
Czwartek – 10.07.2025 (śniadanie: kawa zbożowa z mlekiem, rogal maślany, chleb pszenno-żytni, masło, schab parzony, ser półtł. twarogowy, papryka, dżem niskosłodzony; obiad: zupa pomidorowa z makaronem pszennym, pulpet z indyka gotowany, sos koperkowy, ziemniaki gotowane, surówka z marchwi z jabłkiem, natką i olejem, kalafior gotowany; podwieczorek: truskawki)
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów:
Środa – 16.07.2025 (śniadanie: kawa zbożowa z mlekiem, chleb pszenno-żytni, masło, muffin jajeczny z szynką konserwową, dip ser-jogurt, pomidor, roszponka; obiad: zupa kalafiorowa z warzywami i ziemniakami, bitka schabowa duszona, sos pieczeniowy, kasza jęczmienna perłowa gotowana, buraczki gotowane z jabłkiem, natką i olejem, szpinak na parze; podwieczorek: jabłko)
Wtorek – 15.07.2025 (śniadanie: kawa zbożowa z mlekiem, chleb pszenno-żytni, masło, szynka drobiowa, ser mozzarella, rzodkiewki, sałata; obiad: zupa fasolowa z ziemniakami i warzywami, gzik z twarogu półtł., ogórka i koperku, ziemniaki gotowane, sałatka z gotowanego selera, jabłka, natki i oleju; podwieczorek: kiwi)
Poniedziałek – 14.07.2025 (śniadanie: kawa zbożowa z mlekiem, chleb pszenno-żytni, masło, schab parzony, ser półtł. wędzony, papryka konserwowa; obiad: zupa koperkowa z warzywami i ryżem dzikim, pulpet z indyka gotowany, sos pietruszkowy, ziemniaki gotowane, surówka z marchewką, jabłkiem, natką i olejem, kalafior gotowany; podwieczorek: banan)
Piątek – 11.07.2025 (śniadanie: kawa zbożowa z mlekiem, chleb pszenno-żytni, masło, frittata z brokułem i papryką, kiełki rzodkiewki, keczup; obiad: zupa z botwinki i ziemniaków, dorsz na parze, sos grecki, ryż dziki gotowany, fasolka szparagowa żółta gotowana; podwieczorek: banan)
Czwartek – 10.07.2025 (śniadanie: kawa zbożowa z mlekiem, chleb pszenno-żytni, masło, schab parzony, ser półtł. twarogowy, papryka, pomidor; obiad: zupa pomidorowa z makaronem pszennym, pulpet z indyka gotowany, sos koperkowy, ziemniaki gotowane, surówka z marchwi z jabłkiem, natką i olejem, kalafior gotowany; podwieczorek: truskawki)