Informacje dla Pacjentów
Szpital bierze udział w pilotażowym projekcie „Dobry posiłek w szpitalu”
Jadłospis dla pacjentów 04-10.08.2025 r.
Dieta podstawowa:
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów:
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów
Dieta łatwostrawna:
Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu:
Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu
Jadłospis szczegółowy:
*Cukry proste to suma zawartości glukozy, galaktozy, fruktozy, sacharozy, laktozy i maltozy.
Dieta podstawowa:
Wtorek – 05.08.2025 (śniadanie: kawa zbożowa z mlekiem, chleb pszenno-żytni, masło, polędwica sopocka, ser mozzarella, kalarepa, roszponka; obiad: zupa grochowa z ziemniakami i warzywami, pierogi leniwe z twarogu, mus truskawkowy; podwieczorek: jabłko)
Poniedziałek – 04.08.2025 (śniadanie: kawa zbożowa z mlekiem, chleb pszenno-żytni, masło, schab parzony, ser półtł. homogenizowany, pomidor; obiad: zupa kalafiorowa z ziemniakami i warzywami, mięso mielone wieprzowe duszone, sos bolognese z groszkiem, makaron pszenny pełnoziarnisty gotowany, sałatka z selera gotowanego, jabłka, natki i oleju; podwieczorek: pomarańcza)
Piątek – 01.08.2025 (śniadanie: kawa zbożowa z mlekiem, chleb pszenno-żytni, masło, frittata z brokułem i papryką; keczup; roszponka; obiad: zupa jarzynowa z ziemniakami, dorsz na parze, sos cytrynowy, ryż biały gotowany, surówka z marchwi, jabłka, pora, natki i oleju, fasolka szparagowa gotowana; podwieczorek: kiwi)
Czwartek – 31.07.2025 (śniadanie: kawa zbożowa z mlekiem, rogal maślany, chleb pszenno-żytni, masło, schab parzony, ser półtł. homogenizowany, dżem niskosłodzony, pomidor; obiad: zupa pomidorowa z ryżem białym i warzywami, pulpetwieprzowy gotowany, sos koperkowy, ziemniaki gotowane, surówka z czerwonej kapusty, jabłka, natki i oleju, kalafior gotowany; podwieczorek: nektarynka)
Środa – 30.07.2025 (śniadanie: kawa zbożowa z mlekiem, chleb pszenno-żytni, masło, muffin jajeczny z szynką konserwową, dip ser-jogurt, rzodkiewki; obiad: kapuśniak z ziemniakami i warzywami, bitka schabowa duszona, sos pieczeniowy, kasza jęczmienna perłowa gotowana, fasolka szparagowa zielona gotowana, cukinia na parze z koperkiem i olejem; podwieczorek: jabłko)
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów:
Wtorek – 05.08.2025 (śniadanie: kawa zbożowa z mlekiem, chleb pszenno-żytni, masło, polędwica sopocka, ser mozzarella, kalarepa, roszponka; obiad: zupa grochowa z ziemniakami i warzywami, gzik z twarogu i koperku, ziemniaki gotowane, buraczki gotowane z jabłkiem, natką i olejem; podwieczorek: jabłko)
Poniedziałek – 04.08.2025 (śniadanie: kawa zbożowa z mlekiem, chleb pszenno-żytni, masło, schab parzony, ser półtł. homogenizowany, pomidor; obiad: zupa kalafiorowa z ziemniakami i warzywami, mięso mielone wieprzowe duszone, sos bolognese z groszkiem, makaron pszenny pełnoziarnisty gotowany, sałatka z selera gotowanego, jabłka, natki i oleju; podwieczorek: pomarańcza)
Piątek – 01.08.2025 (śniadanie: kawa zbożowa z mlekiem, chleb pszenno-żytni, masło, frittata z brokułem i papryką; keczup; roszponka; obiad: zupa jarzynowa z ziemniakami, dorsz na parze, sos cytrynowy, ryż dziki gotowany, surówka z marchwi, jabłka, pora, natki i oleju, fasolka szparagowa gotowana; podwieczorek: kiwi)
Czwartek – 31.07.2025 (śniadanie: kawa zbożowa z mlekiem, chleb pszenno-żytni, masło, schab parzony, ser półtł. homogenizowany, ogórek, pomidor; obiad: zupa pomidorowa z ryżem dzikim i warzywami, pulpetwieprzowy gotowany, sos koperkowy, ziemniaki gotowane, surówka z czerwonej kapusty, jabłka, natki i oleju, kalafior gotowany; podwieczorek: nektarynka)
Środa – 30.07.2025 (śniadanie: kawa zbożowa z mlekiem, chleb pszenno-żytni, masło, muffin jajeczny z szynką konserwową, dip ser-jogurt, rzodkiewki; obiad: kapuśniak z ziemniakami i warzywami, bitka schabowa duszona, sos pieczeniowy, kasza jęczmienna perłowa gotowana, fasolka szparagowa zielona gotowana, cukinia na parze z koperkiem i olejem; podwieczorek: jabłko)