Informacje dla Pacjentów

Szpital bierze udział w pilotażowym projekcie „Dobry posiłek w szpitalu”

Jadłospis dla pacjentów 14-20.07.2025 r.

Dieta podstawowa:

Dieta podstawowa

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów:

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Dieta łatwostrawna:

Dieta łatwostrawna

Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu:

Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu

Jadłospis szczegółowy:

Jadłospis szczegółowy

*Cukry proste to suma zawartości glukozy, galaktozy, fruktozy, sacharozy, laktozy i maltozy.

Dieta podstawowa:

Wtorek – 15.07.2025 (śniadanie: kawa zbożowa z mlekiem, bułka pszenna, chleb pszenno-żytni, masło, szynka drobiowa, ser mozzarella, rzodkiewki, sałata; obiad: zupa fasolowa z ziemniakami i warzywami, pierogi leniwe, mus truskawkowy; podwieczorek: kiwi)


Poniedziałek – 14.07.2025 (śniadanie: kawa zbożowa z mlekiem, chleb pszenno-żytni, masło, schab parzony, ser półtł. wędzony, papryka konserwowa; obiad: zupa koperkowa z warzywami i ryżem białym, pulpet z indyka gotowany, sos pietruszkowy, ziemniaki gotowane, surówka z marchewką, jabłkiem, natką i olejem, kalafior gotowany; podwieczorek: banan)


Piątek – 11.07.2025 (śniadanie: kawa zbożowa z mlekiem, chleb pszenno-żytni, masło, frittata z brokułem i papryką, kiełki rzodkiewki, keczup; obiad: zupa z botwinki i ziemniaków, dorsz na parze, sos grecki, ryż biały gotowany, fasolka szparagowa żółta gotowana; podwieczorek: banan)


Czwartek – 10.07.2025 (śniadanie: kawa zbożowa z mlekiem, rogal maślany, chleb pszenno-żytni, masło, schab parzony, ser półtł. twarogowy, papryka, dżem niskosłodzony; obiad: zupa pomidorowa z makaronem pszennym, pulpet z indyka gotowany, sos koperkowy, ziemniaki gotowane, surówka z marchwi z jabłkiem, natką i olejem, kalafior gotowany; podwieczorek: truskawki)


Środa – 09.07.2025 (śniadanie: kawa zbożowa z mlekiem, chleb pszenno-żytni, masło, muffin jajeczny z szynką konserwową, dip ser-jogurt, pomidor, roszponka; obiad: zupa selerowa z warzywami i ziemniakami, bitka schabowa duszona, sos pieczeniowy, kasza gryczana prażona gotowana, surówka z czerwonej kapusty, jabłka, natki i oleju, brokuł gotowany; podwieczorek: winogrona)


Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów:

Wtorek – 15.07.2025 (śniadanie: kawa zbożowa z mlekiem, chleb pszenno-żytni, masło, szynka drobiowa, ser mozzarella, rzodkiewki, sałata; obiad: zupa fasolowa z ziemniakami i warzywami, gzik z twarogu półtł., ogórka i koperku, ziemniaki gotowane, sałatka z gotowanego selera, jabłka, natki i oleju; podwieczorek: kiwi)


Poniedziałek – 14.07.2025 (śniadanie: kawa zbożowa z mlekiem, chleb pszenno-żytni, masło, schab parzony, ser półtł. wędzony, papryka konserwowa; obiad: zupa koperkowa z warzywami i ryżem dzikim, pulpet z indyka gotowany, sos pietruszkowy, ziemniaki gotowane, surówka z marchewką, jabłkiem, natką i olejem, kalafior gotowany; podwieczorek: banan)


Piątek – 11.07.2025 (śniadanie: kawa zbożowa z mlekiem, chleb pszenno-żytni, masło, frittata z brokułem i papryką, kiełki rzodkiewki, keczup; obiad: zupa z botwinki i ziemniaków, dorsz na parze, sos grecki, ryż dziki gotowany, fasolka szparagowa żółta gotowana; podwieczorek: banan)


Czwartek – 10.07.2025 (śniadanie: kawa zbożowa z mlekiem, chleb pszenno-żytni, masło, schab parzony, ser półtł. twarogowy, papryka, pomidor; obiad: zupa pomidorowa z makaronem pszennym, pulpet z indyka gotowany, sos koperkowy, ziemniaki gotowane, surówka z marchwi z jabłkiem, natką i olejem, kalafior gotowany; podwieczorek: truskawki)


Środa – 09.07.2025 (śniadanie: kawa zbożowa z mlekiem, chleb pszenno-żytni, masło, muffin jajeczny z szynką konserwową, dip ser-jogurt, pomidor, roszponka; obiad: zupa selerowa z warzywami i ziemniakami, bitka schabowa duszona, sos pieczeniowy, kasza gryczana prażona gotowana, surówka z czerwonej kapusty, jabłka, natki i oleju, brokuł gotowany; podwieczorek: winogrona)