Informacje dla Pacjentów
Szpital bierze udział w pilotażowym projekcie „Dobry posiłek w szpitalu”
Jadłospis dla pacjentów 12-18.05.2025 r.
Dieta podstawowa:
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów:
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów
Dieta łatwostrawna:
Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu:
Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu
Jadłospis szczegółowy:
*Cukry proste to suma zawartości glukozy, galaktozy, fruktozy, sacharozy, laktozy i maltozy.
Dieta podstawowa:
Czwartek – 15.05.2025 (śniadanie: kawa zbożowa z mlekiem, chleb pszenno-żytni, masło, schab parzony, ser półtł. twarogowy, ogórek, truskawki; obiad: zupa pomidorowa z ryżem białym i warzywami, kotlet schabowy smażony z cebulką, ziemniaki gotowane, kalafior gotowany, szpinak na parze; podwieczorek: pomarańcza)
Środa – 14.05.2025 (śniadanie: kawa zbożowa z mlekiem, chleb pszenno-żytni, masło, polędwica sopocka, ser mozzarella, pomidor, kiełki; obiad: zupa grochowa z ziemniakami i warzywami, gzik z sera twarogowego półtł., rzodkiewki i szczypiorku, ziemniaki gotowane, surówka z białej kapusty, marchwi, natki i oleju; podwieczorek: kiwi)
Wtorek – 13.05.2025 (śniadanie: kawa zbożowa z mlekiem, chleb pszenno-żytni, masło, szynkowa, jajko gotowane, rzodkiewki, sałata; obiad: zupa koperkowa z warzywami i ziemniakami, duszona fasolka po bretońsku z mięsem wieprzowym, bułka grahamka, ogórek konserwowy; podwieczorek: jabłko)
Poniedziałek – 12.05.2025 (śniadanie: kawa zbożowa z mlekiem, chleb pszenno-żytni, masło, schab parzony, twaróg półtł., dżem niskosłodzony; obiad: zupa jarzynowa z ziemniakami i warzywami, szaszłyk z indyka na parze, sos curry ryż biały gotowany, surówka z czerwonej kapusty, jabłka, natki i oleju; podwieczorek: banan)
Piątek – 09.05.2025 (śniadanie: kawa zbożowa z mlekiem, chleb pszenno-żytni, masło, pasta z jaj, majonezu i szczypiorku, rzodkiewki, ogórek; obiad: zupa selerowa z ziemniakami i warzywami, dorsz na parze, sos potrawkowy, ryż biały gotowany, surówka z marchwi, jabłka, natki i oleju, brukselka gotowana; podwieczorek: banan)
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów:
Czwartek – 15.05.2025 (śniadanie: kawa zbożowa z mlekiem, chleb pszenno-żytni, masło, schab parzony, ser półtł. twarogowy, ogórek, truskawki; obiad: zupa pomidorowa z ryżem dzikim i warzywami, kotlet schabowy smażony z cebulką, ziemniaki gotowane, kalafior gotowany, szpinak na parze; podwieczorek: pomarańcza)
Środa – 14.05.2025 (śniadanie: kawa zbożowa z mlekiem, chleb pszenno-żytni, masło, polędwica sopocka, ser mozzarella, pomidor, kiełki; obiad: zupa grochowa z ziemniakami i warzywami, gzik z sera twarogowego półtł., rzodkiewki i szczypiorku, ziemniaki gotowane, surówka z białej kapusty, marchwi, natki i oleju; podwieczorek: kiwi)
Wtorek – 13.05.2025 (śniadanie: kawa zbożowa z mlekiem, chleb pszenno-żytni, masło, szynkowa, jajko gotowane, rzodkiewki, sałata; obiad: zupa koperkowa z warzywami i ziemniakami, duszona fasolka po bretońsku z mięsem wieprzowym, bułka grahamka, ogórek konserwowy; podwieczorek: jabłko)
Poniedziałek – 12.05.2025 (śniadanie: kawa zbożowa z mlekiem, chleb pszenno-żytni, masło, schab parzony, twaróg półtł., sok pomidorowy; obiad: zupa jarzynowa z ziemniakami i warzywami, szaszłyk z indyka na parze, sos curry ryż dziki gotowany, surówka z czerwonej kapusty, jabłka, natki i oleju; podwieczorek: banan)
Piątek – 09.05.2025 (śniadanie: kawa zbożowa z mlekiem, chleb pszenno-żytni, masło, pasta z jaj, majonezu i szczypiorku, rzodkiewki, ogórek; obiad: zupa selerowa z ziemniakami i warzywami, dorsz na parze, sos potrawkowy, ryż dziki gotowany, surówka z marchwi, jabłka, natki i oleju, brukselka gotowana; podwieczorek: banan)